Reginas planeringsverktyg för kommuner som står inför demografiska utmaningar, storskaliga industrietableringar och behovet av lokal smart specialisering
Demografi
Den demografiska prognosmodellen som utvecklats av REGINA-projektet är ett steg för steg verktyg som gör det möjligt för lokala planerare att förutse effekterna av att öppna eller stänga ett industriellt projekt. Prognosmodellen visar hur lokalbefolkningens storlek och sammansättning påverkas samt effekter på arbetsmarknaden
Social konsekvenshantering
Detta planeringsverktyg driver utvecklingen av strategier för att anpassa arbetskraften till nya utmaningar. Stöder ny affärsutveckling och lokalt entreprenörskap inom industrin och kompletterande sektorer.
Planeringsverktyget föreslår en fyrastegs strategi för att utveckla en lokal förbättringsstrategi med fokus på lokal innovation och affärsutveckling:
- Etablering av grundläggande kunskaper om arbetskraft, bransch och lokala affärsförutsättningar
- Kvalitativ analys av nuvarande arbetsmarknads utmaningar och möjligheter
- SWOT-analys – analyserar samhällets styrkor, svagheter, möjligheter och hot
- Utveckla policys för näringslivs- och företagsutvecklingen i kommunen.
Lokal ekonomisk fördjupning
Två viktiga områden ingår:
- Att säkerställa kontinuerligt fokus på landskapsskydd, minimera sociala konsekvenser och identifiera de konflikter som är förknippade mellan ekonomi och ekologi.
- Behovet av att begränsa skatteförlusten av direkta företagsvinster, samt begränsa de offentliga förlusterna som är förknippade med lokala utgifter. Ett särskilt fokus läggs på strategier för att stärka de lokala underleverantörerna till resursbaserade industrier.
Lokal smart specialisering
Planerings- och ansvarsstrategin vid övergången till ovanstående teman och utvecklingen av storskalig naturresursindustri planeras som en anpassning av EU: s koncept för strategier för smart specialisering (ofta förkortad till ”S3”). Vi kallar detta för en ”Lokal Smart Specialisering”, (eller, LS3 för kort).
Vad är LS3-modellen?
Som ett förslag på lösning innehåller LS3-modellen tre specifika planeringsverktyg som också utvecklas inom REGINA-projektet som svar på gemensamma territoriella teman och kan tillämpas av lokala partners som strategisk vägledning.
- En framsynsmodell (FM);
- En plan för social konsekvenshantering (SIMP),
- En analysverktygslåda för lokala fördelar (LBAT).
Kommentarer hittills om implementeringen av LS3
Anna Kantola, Projektledare, Sodankylä kommun
I Sodankylä, Finska Lappland har REGINA-projektet och dess LS3-koncept hjälpt oss att utveckla en samarbetsmodell tillsammans med kommun, lokala intressenter och gruvindustrin. Genom LS3- och SIMP-verktyg försöker vi hitta praktiska svar på hur gruvindustrin och lokalsamhället kan förhandla, samtycka och samarbeta på frivillig basis för att säkerställa fördelar och möjligheter för lokalsamhället och näringslivet. Dessutom klara utmaningen att minska negativa effekter för lokalsamhället i samband med storskaliga gruvprojekt.
Stig Göran Olsen, näringslivschef, Alstahaug kommun, Norge
Viktiga aspekter för vår kommun är att nå en bred politisk förankring när det gäller att genomföra nya storskaliga industriella projekt och att göra ett bra ”grundarbete” som redan ingår som en del av Nordlands fylkes smarta specialiseringsstrategi. En stor fördel med LS3-strategin för oss har varit möjligheten att ta med extern kompetens via REGINA-projektet och det ökade samarbetet med personer från resursintensiva industrier i hela Nordland.
Keld Jensen, utvecklingschef och Rasmus Ole Rasmussen, projektledare, kommun Kujalleq, södra Grönland
Utgångspunkten för utvecklingen av en LS3 i Kommunen Kujalleq har varit en undersökning som syftar till kartläggning av kompetens och utvecklingsstrategier bland företagen i kommunen. Vidare har fokus varit på kompetenser och särskilt säkerställa tillgången till nya typer av kompetenser som kan behövas. Vi vill stödja mer samarbete mellan utbildningssystemet och arbetsmarknaden. Slutligen – och som en kärna av strategin – har en rad REGINA-workshops planerats för att diskutera lokala utmaningar och möjliga lösningar bland lokala intressenter på ett inkluderande sätt.
Johan Söderling, kommunalråd, Vännäs kommun, Sverige
Att delta i REGINA-projektet ger kommunen nya verktyg som behövs för att nyttja de resurser som finns i samhället. LS3 utgör en grund för att kommunen bättre ska kunna bibehålla tillgångar och därigenom undvika att stå som förlorare som försöker återställa marken efter exploatering av stora företag. Jag upplever mycket engagemang i genomförandet av REGINA-projektet.
Några av de viktigaste erfarenheterna från pilot genomförandet av LS3 hittills är:
- LS3 innebär att skapa en tydlig ram, de lokala parterna i projektet framhäver betydelsen av LS3 för att underlätta en plattform för intressentdialog. Detta har bidragit till att stärka den lokala legitimiteten för beslutsfattare när det gäller beslut om storskalig industri.
- För det andra erbjuder LS3 en omfattande ram samt specifika strategiska planeringsverktyg för målinriktad analys. Detta ger möjlighet att följa den övergripande processen för att utveckla ett huvudstrategiskt dokument, eller att välja specifika analyser eller planeringsverktyg beroende på lokala planeringsbehov.
- Processen har visat de positiva effekterna av kommunens samarbete med forskningsinstitut och akademi för att utveckla planeringsverktyg och politisk strategi genom kommunalt samarbete. Det har också utvecklat lokal kunskap genom utbyte av erfarenheter med andra kommuner med liknande utmaningar.
- LS3-konceptet bidrar till utvecklingen av smart specialiseringslitteratur och riktlinjer genom att ge en lokal synvinkel som kompletterar den regionala smarta specialiseringen, men zoomar in på de viktigaste utmaningarna och möjligheterna hos kommunerna i lokal skala.